Over ons

Dit zijn wij

Sinds 1996 streven we naar
een campagne gericht op het verbeteren van arbeidsrechten in de wereldwijde kledingindustrie. We leiden burgers op, dringen er bij bedrijven op aan meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun wereldwijde waardeketens en roepen regeringen op om wetten aan te nemen die schendingen van de mensenrechten door bedrijven voorkomen. We tonen solidariteit met de arbeiders die onze kleding maken en steunen hun strijd voor betere arbeidsomstandigheden.

De Schone Kleren Campagne omvat zowel vakbonden als niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Deze werken aan een breed scala van onderwerpen, zoals vrouwenrechten, consumentenbescherming en armoedebestrijding.

De Schone Kleren Campagne is onderdeel van de internationale Schone Kleren Campagne, die vertegenwoordigd is in 16 Europese landen. Wereldwijd werken we met een netwerk van meer dan 200 partnerorganisaties en vakbonden in de productielanden om de lokale omstandigheden en mogelijke oplossingen beter te begrijpen. Dit helpt ons campagnes te ontwikkelen die de eisen van de arbeiders op het terrein ondersteunen. We werken ook nauw samen met vergelijkbare arbeidsrechtenorganisaties in de VS, Canada en Australië.

Dit moet je ook noog weten

Slecht voor het milieu
Veel kledingstukken zijn gemaakt van stoffen zoals katoen. De teelt van katoen en andere natuurlijke vezels is echter vaak erg belastend voor het milieu. Bij de teelt worden grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt, die meren en rivieren vervuilen. Bovendien is er extreem veel water nodig: voor de productie van één spijkerbroek wordt ongeveer 7.000 liter (ca. 47 badkuipen) water gebruikt. Ook bij de productie van kunstmatige vezels (zoals polyester) wordt afvalwater vervuild door de chemicaliën. Chemicaliën, waarvan vele giftig zijn, worden ook gebruikt om kleding te verven en te bedrukken. Ze zijn vaak te vinden in rivieren rond de fabrieken.